|
Espresso RES |
Trecand pragul unei cafenele si rasfoindu-i meniul, am observat ca la loc de cinste sunt bauturile pe baza de cafea, mai precis pe baza de espresso. Vorbim despre Ristretto, Espresso, Americano, Cappuccino, Machiatto, Latte machiatto, Cafea dubla ori Caffe latte.
In unele meniuri, aceste tipuri de cafele sunt insotite de explicatii privind continutul lor. Alteori, se regasesc doar pretul si cantitatea. Consideram ca e bine de stiut ce contin, intrucat tocmai acest aspect face diferenta. Asadar, sa incepem:
- Cafeaua espresso se prepara prin trecerea unui jet presurizat de apa ajunsa aproape de punctul de fierbere printr-o cantitate de 7-7,5 g de cafea proaspat macinata. Un espresso are de regula o consistenta mai mare decat cafeaua preparata prin alte metode, o mai mare concentratie de substante dizolvate din boabele de cafea si o crema specifica deasupra. Un espresso are un continut mai mare de cafeina pe unitate de volum decat cea mai mare parte a bauturilor pe baza de cafea, insa avand in vedere cantitatea mica servita (30 ml), cantitatea totala de cofeina continuta este mai mica decat cea care se regaseste intr-o cana de cafea preparata la filtru.
- Ristretto este un espresso scurt, denumit in italiana si „corto”. O cantitate mai mica de apa infierbantata trece insa mai repede si cu o presiune mai mare prin cafeaua macinata decat in cazul unui espresso. In ceasca se va regasi o cantitate de 15-20 ml bautura de cafea, cu un gust mai intens decat un espresso obisnuit.
- In SUA, Americano se obtine amestecand apa fierbinte cu un shot sau doua de espresso, fara a conta ordinea. De regula, cand espresso se adauga peste apa, spuma de la suprafata cafelei este mai consistenta.
- Cappuccino inseamna 1/3 espresso, 1/3 lapte infierbantat si 1/3 spuma de lapte.
- Un Machiatto se prepara dintr-un espresso simplu sau dublu, la care se adauga deasupra putina spuma de lapte.
- Latte machiatto presupune adaugarea unui espresso (sau a unei jumatati de espresso) peste laptele infierbantat, iar la final spuma de lapte.
- Cafeaua dubla se refera la doua espresso intr-o ceasca, adica 60 ml de bautura de cafea obtinuta din 14-15 g cafea proaspat macinata.
- Caffe latte se prepara din 1/3 espresso si 2/3 lapte infierbantat, in aceasta ordine.
Pe curand !