Noutati

Etiopia si ceremonia cafelei


Etiopia si ceremonia cafelei
Etiopia si ceremonia cafelei

Sunt mai multe legende legate de descoperirea cafelei, insa noi ne-am oprit la cea a lui Kaldi, pastorul de capre ce a trait in Etiopia acum mai bine de 1000 de ani. Observand energia neobisnuita a caprelor dupa ce se hraneau din tufele de cafea, le-a povestit acest lucru unor calugari, care au obtinut din boabele de cafea o bautura cunoscuta ulterior sub numele "kahweh", termen Arab pentru "revigorant".


De-atunci, drumul cafelei continua, plin de arome, intrigi si pasiuni. Insa peste 500 de ani a durat pana oamenii au invatat cum se bea in mod placut o ceasca de cafea. Astfel au aparut cafenelele, prima fiind deschisa in Cairo in jurul anului 1550. Cofeina a devenit astfel combustibil pentru discutii si argumente fierbinti, iar cafenelele locul in care se puneau la cale jocuri politice si revolutii, fiind adesea contestate si inchise.


In Londra, cafenelele erau locurile in care, alaturi de cafea, se puteau citi ultimele stiri ale momentului. In Franta, din cafenele se cumpara atat cafea, cat si serbeturi sau bauturi alcoolice; totodata, se citeau ziare si se juca sah.


In timp, s-au conturat numeroase ritualuri de preparare a cafelei: cea la nisip, specifica Turciei, a fost inclusa in patrimoniul UNESCO pe lista mostenirilor culturale universale. Prepararea „la cana” este antica si simpla: intr-o cana, peste cafeaua macinata se toarna apa clocotita si se lasa pana la 5 ore, dupa care se serveste. Metoda „filtrului cu picaturi” este larg raspandita in prezent, la birou ori acasa; filtrul de hartie retine uleiul din cafea, fapt ce ajuta persoanele cu stomac sensibil.


Ne intoarcem insa in Etiopia, locul descoperirii cafelei, intrucat aici ceremonia cafelei este o parte importanta a culturii acestei tari. E servita cu precadere cand vin oaspeti in vizita: mai intai, boabele verzi de cafea sunt prajite peste carbuni incinsi, musafirii avand posibilitatea de a simti cu totii parfumul specific acestora. Urmeaza macinarea boabelor, realizata in mod traditional intr-un mojar din lemn. Macinatura este apoi fiarta intr-un vas din lut, asemenea celui din imagine. Cand cafeaua fierbe, este turnata intr-un alt vas pentru a se raci, apoi din nou este adusa la punctul de fierbere.


Gazda toarna la final cafeaua in cesti fara toarta, in mod cursiv, fara oprire, pana cand fiecare ceasca este plina. De fiecare data, numarul cestilor este egal cu cel al participantilor plus unu. Se adauga zahar, uneori si sare ori unt.


Prepararea cafelei in acest mod poate dura pana la o ora, insotita de privirile si discutiile oaspetilor: timp suficient de pregatire pentru prima sorbitura din ceasca de cafea, devenita astfel multasteptata.
Etiopia si ceremonia cafelei Noutati

Automate de cafea

Distribuitoare bauturi calde
Distribuitoare bauturi reci si snack-uri
Distribuitoare semi-automate
Espresoare profesionale de bar

Consumabile

Cafea Boabe
Cafea Instant
Cafea Monodoze - Cialde
Cafea Capsule
Ceai pulbere

Piese de schimb, Accesorii

Piese de schimb, accesorii
Sisteme de plata
Filtre de dedurizare apa
 
ResGroup
Cu speranta ca intreaga gama de produse si servicii prezentate aici vor veni cit mai bine in intimpinarea nevoilor dumneavoastra va invitam sa reveniti si sa revizitati site-ul nostru.
Info Res Group
SC ROMEURO SERVICE SRL
CUI RO11980333
Reg. Com. J22/479/1999
CS 30.000 Lei


 
Info Contact
0232-21.68.93 - Telefon/Fax
0729-15.68.77 - Mobil
0727-51.44.43 - Mobil
0722-78.73.79 - Mobil
office@resgroup.ro
Facebook resgroup.ro
Localizare pe harta